2019 Év játékai Díjkiosztás

2019 Év játékai Díjkiosztás

Mint minden évben, így idén is a különböző oldalak által kihirdetésre kerülnek a 2019-es év legjobb játékai. Minden szerkesztő és újságíró a maga szubjektív szempontjai alapján értékeli a játékokat.
Ezzel szemben a huncritic.hu oldal is szeretné kihirdetni a 2019-es év legjobb alkotásait, de szigorúan az év során történt objektív értékelések alapján. Megtudhatjuk, hogy a magyar szaksajtó által melyik játékok végeztek az élen, illetve tömörülnek a sor végén. Ezen felül bemutatjuk a játékosok értékelései alapján elkészített listát is, így mindenre fény derül.
Végezetül engedjetek meg nekünk annyi szubjektivitást, hogy a szerkesztőségünk pár tagja elmondhassa a 2019-es év legemlékezetesebb, személyes játékos pillanatát.

A 2019-es év legjobb játéka: Resident Evil 2 Remake (91,1 %-os összértékeléssel)


A megváltozott játékmenet, valamint kameranézet ellenére ugyanúgy képes a rettegés jéghideg karmával körbezárni a játékos elméjét, mint anno 1998-ban. Lényegében hozz mindent tokkal-vonóval, amiért régen szerettük/féltük az RE játékokat, így tökéletes csatlakozópont a sorozatból kiábrándult játékosok számára. A régi motorosok részére is képes új élményeket szerezni, akik pedig még sose játszottak a széria régebbi tagjaival, azok most belemerülve Raccoon City szomorú történetébe megtudhatják mi is volt az, amit régen úgy hívtunk, hogy: Resident Evil.
psc-blank-footer.png

playstationcommunity.hu

Lám, csodák a gamingben is léteznek: amikor már úgy tűnt, hogy a Capcom végleg elfelejtette, mitől volt Resident Evil a Resident Evil, hirtelen két olyan játékot is elénk tettek két éven belül, amely visszahozta mindazt, amit elveszettnek hittünk. A Resident Evil 2 példaértékű remake, amely úgy tartotta meg a húszéves eredeti játékmenetét és értékeit, hogy közben a változtatás és a modernizálás számára is jutott tér. Úgyhogy nincs mást tenni: ideje még egyszer belépni a túlélő-horror világába.
78bb60d04276b735f7d354597f5ac473e3fbaa9b_full.jpg

gamer365.hu

A Resident Evil 2 kiváló ellenpéldája annak a rókanyúzó attitűdnek, amivel az olcsó pénzért felskálázott, tárca- és bicskanyitogató „HD-remasterek” áradata próbál lenyúlni minket, kizárólag szép nosztalgiánkra apellálva. A Resident Evil 2 ugyanis úgy állít emlékművet egy immáron húsz esztendős játéknak, hogy közben mind küllemében, mind hangulatában horror-etalonná tud válni még 2019-ben is.
index.png

IGN.hu

A további helyezettek:
2. Super Mario Maker 289,2 %
3. Apex Legends89 %

2019 legjobb Nintendo játéka: Super Mario Maker 2 (89,2 %-os összértékeléssel)

A játék minden várakozásomat felülmúlta: a folytatásba olyan mennyiségű kisebb-nagyobb újítás került, hogy maximálisan megérdemelten figyel a logó mellett az a bizonyos kettes szám.
unnamed.jpg

gamekapocs.hu

A Super Mario Maker 2 így nem szimplán egy kiváló folytatás, de az egyik legtartalmasabb is, amely valaha készült, és a sztorimód, illetve a minden eddiginél alaposabb online-támogatás miatt kiváló élményekkel kecsegtet azoknak is, akik szerkeszteni, kreálni nem akarnak, de örömmel vetik bele magukat a minden bizonnyal ötletes és összetett pályák sokaságába. Mert lehet, hogy a Nintendo az ötletgazda, de az igazi mesterek maguk a játékosok!
1200x630wa.png

pcguru.hu

A Super Mario Maker 2 egy olyan folytatás lett, amit csak imádni lehet. Remek kooperatív és kompetitív játék, jó a sztorimódja, tele van új elemekkel, úgyhogy iszonyú hosszú időre ott marad a Switch-ünkön, de azt nem tudjuk garantálni, hogy nem fogunk ugyanolyan hangosan anyázni miatta, mint az első rész miatt.
playernyito.jpg

player.hu

A további helyezettek:
2. The Legend of Zelda: Link's Awakening88,6 %
3. Fire Emblem: Three Houses87,3 %

2019 legjobb PC játéka: Total War: Three Kingdoms (85,3 %-os összértékeléssel)

Összetett, gyors, de szórakoztató és magával ragadó; a Total War: Three Kingdoms tartja a minőséget, és hibái nem tudják lerontani annyira, hogy ne tudjam minden megrögzött stratégának és Total War rajongónak ajánlani. A rendszert kiismerni idő, a “tutorial” üzenetek sokat sajnos továbbra sem árulnak el sokat a mélyebb részletekről, de épp ez a Total War varázsa: felfedezni, tanulni, majd győzni.
Thegamech2phil.jpg

gamechannel.hu

A T3K, ha esetleg a fentiekből még nem esett volna le, jelenleg a műfaj csúcsa. Gyönyörű a zene, amit Richard Beddow jegyez, remek a művészi összhang a kezelőfelület elemei között, sőt most már az interface egyes elemeit is elmagyarázza a játék, ha az F1 lenyomása után körbetapogatjuk az egérrel. A diplomácia rész tartalmilag mondhatni tökéletes, bár itt épp az alapfelület kissé nehézkesen kezelhető, de a „quick deal” lehetőség miatt még ezen is hajlandó vagyok túltenni magam, utóbbi ugyanis parádés!
1200x630wa.png

pcguru.hu

Ugyan a Creative Assembly tényleg sokat tett azért, hogy bárki megérthesse és elsajátíthassa a Total War: Three Kingdoms működését, a játék még így is rettentően összetett. Vannak még szintek felette (Paradox játékok, Civilization), de ez sem az alkalmi stratégáknak való. A kampány csak azoknak ajánlott, akik komolyan érdeklődnek a műfaj iránt, szeretnek elmerülni a részletekben, a gazdasággal, a diplomáciával, az emberek jólétével ugyanannyira szeretnek foglalkozni, mint a csatákkal. A Battle mód valamivel könnyedebb, de nem az a játék lényegi része. Nem változott meg gyökeresen a játék összetétele, de így is számos újdonságot tud kínálni azoknak, akik órákat öltek bármelyik korábbi részbe, azt pedig valószínűleg sokan fogják értékelni, hogy a játékkal eltöltött sok-sok óra alatt egyszer sem találkoztam összeomlással, bugokkal, a korábbi részeket kísértő, de később javított hibákkal.
images.jpg

gamestar.hu

A további helyezettek:
2. Anno 180083,3 %
3. Mordhau80,3 %

2019 legjobb Playstation játéka: Death Stranding (84,9 %-os összértékeléssel)

Vitathatatlan, hogy a Death Stranding a szó legszorosabb és átvitt értelmében is egyedülálló alkotás. De az önmagában nem tesz valamit ipso facto kiválóvá is, hogy megosztó. Jelzem, nincs disszociatív személyiségzavarom, de csak nekem körülbelül öt eltérő percepcióm van az élményről, amiben háromban még véletlenül sem nevezném élménynek. Megtévesztően pozitív a csengése. A maradék kettő pedig elismeri azt a kivételes teljesítményt, amit a Konami gyámsága alól kiszabadult Kojima megvalósított.
sitelogo.png

gamepod.hu

Kojima egy felejthetetlen univerzumot épített fel, benne egy érdekfeszítő történettel, amit a művészi gárda ámulatba ejtő audiovizuális körítéssel prezentált. Abban biztos vagyok, hogy a szokatlan játékmenet és a még furcsább koncepciók megosztják majd a játékosokat, de akinél célba találnak a látottak, azok biztos, hogy még hosszú évekig emlegetni fogják az élet és halál peremén járó Sam Bridges történetét.
unnamed.jpg

gamekapocs.hu

Nehéz értékelni a Death Strandinget, mert egyszerre zseniális és tökéletlen. A Halálhullám utáni Amerika furcsaságai, szokatlan karakterei engem teljesen lenyűgöztek, más játékosok bevonása a világépítésbe szenzációs, maga a futárkodás pedig nagyjából olyan lett nekem, mint egy munka, amit szeretek. A cselekmény barokkos túlzásai és megoldásai (különösen az utolsó pár óra) viszont eléggé felhúztak, a kidolgozatlan harcért pedig kár. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a játék sokaknál tízpertízesen be fog találni, és a Kojima-rajongók nem lesznek csalódottak – ez a játék főleg nekik készült, de akik csak úgy alkalomszerűen belekóstolnának a mester egy-egy művébe, azoknak nem feltétlenül a Death Stranding a legjobb választás. Korszakos játék, ami be tud mászni az ember bőre alá, de gyémántnak kicsit csiszolatlan.
images.jpg

gamestar.hu

A további helyezettek:
2. MLB The Show 1984,3 %
3. Concrete Genie83,3 %

2019 legjobb Xbox játéka: Gears 5 (86 %-os összértékeléssel)

A Gears 5 minden tekintetben egy tökéletes folyatást és ami gyengén muzsikált a Gears of War 4-ben, azt itt mind kijavították. A jelenleg kisebb-nagyobb technikai problémák és bugok kijavításán már dolgoznak a fejlesztők: leginkább szerverproblémák keserítették meg kicsit az élményt, de mivel Game Pass „ingyenes” játékról van szó, erre számítani lehetett.A Microsoft és a The Coalition megmutatta, hogy bőven van remény az konzol-exkluzív címek minőségében az MS-nél is, továbbá ebben franchise-ban is bőven van szufla.
theGeek-2.png

thegeek.hu

A történet is szabadabban tárta fel lapjait, a világról is többet tudtunk meg, a karakterek pedig a felvezetés után még érdekesebbé váltak. És mindezt egy nagyon jól optimalizált, elképesztően kinéző, főleg a bevilágítások terén állkapocskereső-látvány, 4K melletti stabil 60 fps kíséretében élvezhetjük. A Gears 5 ugyanis nem csak a generáció egyik legjobban optimalizált játéka, de az egyik legszebb is.
unnamed.jpg

gamekapocs.hu

A Coalition új áramlatokat fakaszt a kampányszervezés és a mesemondás oldaláról, valamint méltó módon nyúl hozzá a játékmechanikák finomításához, kibővítéséhez. A program parádés külalakkal bír, az első peccsek után pedig technikailag is stabil, polír képet ad az ötös epizód. Akár kezdőként, akár veteránként a Gears 5 egy megbízható, magas profilú AAA játékélményt nyújt.
78bb60d04276b735f7d354597f5ac473e3fbaa9b_full.jpg

gamer365.hu

A további helyezettek:
2. Crackdown 365,8 %

2019 legrosszabb, értékelt játéka:

Vesztes: Jumanji: The Video Game30,8 %
2. Left Alive36,5 %
3. Generation Zero47,1 %

2019 legjobb játéka az olvasók által:

Győztes: A Plague Tale: Innocence96 %
2. Death Stranding91 %
3. Devil May Cry 590 %

2019 legjobb akciójátéka:

Győztes: Resident Evil 2 Remake91,1 %
2. Sekiro: Shadows Die Twice87,4 %
3. Astral Chain és Gears 586 %

2019 legjobb szerepjátéka:

Győztes: Monster Hunter World: Iceborne85 %
2. The Outer Worlds83,4 %
3. Kingdom Hearts 382,3 %

2019 legjobb versenyzős játéka:

Győztes: F1 201987 %
2. Crash Team acing Nitro Fueled82,9 %
3. Dirt Rally 2.081,6 %

2019 legjobb stratégiai játéka:

Győztes: Fire Emblem: Three Houses87,3 %
2. Total War: Three Kingdoms85,3 %
3. Anno 180083,3 %

2019 legjobb kalandjátéka:

Győztes: Deliver Us the Moon78,7 %
2. Observation76,7 %
3. Close to the Sun68,6 %

2019 legjobb platform játéka:

Győztes: Yooka Laylee and the Impossible Lair81,3 %
2. Yoshi's Crafted World78,8 %
3. Bloodstained: Ritual of the Night76,8 %

2019 legjobb többjátékos, multiplayer játéka:

Győztes: Apex Legends89 %
2. Call of Duty Modern Warfare84,3 %
3. Tom Calncy's The Division 281,3 %

2019 legjobb sport játéka:

Győztes: eFootball PES 202086,2 %
2. The MLB Show 1984,3 %
3. NBA 2K2082,6 %

2019 legjobb verekedős játéka:

Győztes: Mortal Kombat 1182,5 %
2. Dead or Alive 668,5 %
3. Jump Force58,5 %

2019 legjobb indie játéka:

Győztes: Untitled Goose Game84,3 %
2. My Friend Pedro80 %
3. Blasphemous71,7 %

Végezetül pár mondatban néhány szerkesztőségi tagunk legnagyobb, 2019-es játékos élménye:

A 2019-es évben nagyon sok játékot pörgettem ki, sajnos én lemaradásban vagyok, így 1-2 éves címekkel van tele a blacklogom. Idén számomra a Divinity Original Sin 2 volt a legkiemelkedőbb alkotás. A játékról rengeteget lehetne írni, de ezt már megtették helyettem mások. Összességében azt tudom mondani, hogy számomra megszületett a CRPG királya. Ezt a játékot nevezném igaz RPG-nek, nem az olyanokat, ami csak nyomokban tartalmaz szerepjátékos elemeket. Az egész világ zseniális, a narrátorral megfejelve árad belőle a nagybetűs hangulat. Azt érzetem, mint amikor a 80-as években asztali szerepjátékot játszottam a gyerekkori cimboráimmal. (Erről beszélek gyerekek, mint a Stranger Things sorozatban láthattatok!) Nem véletlenül szórták a kritikai oldalak erre a címre a 90% feletti értékelést. Ugyanakkor ez a cím a régi korok játékait idézi, így a mai pörgős világban rengeteg játékosnak nem fog tetszeni a lassú játékmenet, a tanulást és, taktikát igénylő körökre osztott harcrendszer. Aki viszont fogékony a stílusra egy felejthetetlen hosszú kalandban lesz része. Ez ugyanis egy mestermunka, aminek minden apró részletén érződik, hogy szívvel lélekkel készítették. Több mint 110 óra alatt sikerült a történet végére érnem, és valószínűleg ismét elő fogom majd később venni, mert nagyon magas újra játszási faktorral rendelkezik.

csubi1980

Szerkesztő
Idén legfőképpen az alábbi játékokkal játszottam: telefonon a CoD, Heartstone, Stardew Valley trióval, gépen pedig a Lego vagy Rocket League a gyerekkel. Hiába telepítettem fel a Witcher 3, valamint a Doom, Monster Hunter, Assassin Creed Origins játékokat, egész egyszerűen nem jutok a végükre. Idén két játékot sikerült teljesen befejeznem: a Luigi Mansion 2 és a Untitled Goose Game. Annyi, de annyi cím van még a várólistámon, időm pedig egyre kevesebb. A huncritic oldalnak hála ez a lista az utóbbi időben még bővült is. Az idei év számomra legkiemelkedőbb alkotása még is a Monster Hunter Generatation.

Guba

Szerkesztő
Nagyon nem így terveztem ezt az évet játékos szempontból mint ahogyan alakult 🙂 Kezdésnek elhatároztam, hogy PS4-re bepótolok minden nagyobb címet. Eszement gyűjtésbe kezdtem bele és közel 70 db PS4-es játékot zsebeltem be. Aztán jöttek a nehézségek. A szabadidő és a huncritic oldal készítésében való munka. Azért szerencsére így is remek játékélményekkel gazdagodtam: a Dark Souls 3 kijátszása mellett olyan játékokat vittem ki, mint a Witcher 3, SpiderMan, Divinity Original Sin első része, Nioh és a Monster Hunter World. A fentiek közül a Nioh és a Witcher 3 okozta a legnagyobb élményt, így mindenkinek ajánlom, akik még nem játszották ki őket. A Nioh esetében pedig veszetten várom a második részt. Jön a közhely, amit minden oldalon olvashattok, hogy 2020 erős év lesz játékos szempontból. De ez most tényleg így van. Nálam a Yakuza Collection, Nioh 2, Elden Ring, Cyberpunk, Yakuza 7, Final Fantasy 7, Last of Us 2 és az új Tales of játék fogja vinni a pálmát. És bizakodom, hogy az új Playstation 5 konzol visszafelé teljesen kompatibilis lesz. Ellenkező esetben mérges leszek a Sony-ra 🙂

Ton

Admin és főszerkesztő
A 2019-es év mindenképpen a huncritic oldal beindításáról szólt, de azért természetesen próbáltam a játékra is koncentrálni. A legtöbb órát a PC-s Anno 1800-ba öltem, illetve a Civilization legújabb epizódjába. Az idei évben nagyon sok pótolni valóm van, kezdve a Resident Evil 2 újrakidásától a Divinity Original Sin 2-ig. Reméljük a huncritic oldal mellett marad időm teljesíteni a back logom 🙂

admin

Tulajdonos és programozó

Mindenkinek játékokban és sikerekben gazdag új évet kíván a huncritic.hu csapata!

logo