Tell Me Why
IGN.hu 70
gamer365.hu 0
gamestar.hu 0
pscommunity.hu 0
gamechannel.hu 0
gamekapocs.hu 70
thegeek.hu 79
pcguru.hu 88
ipon.hu 0
gamepod.hu 0
widescreen.hu 0

Némi misztikummal meghintett családi dráma egy kellőképpen divatos témáról

Értékelés Értékelés: 76.8% 76.8

Tell Me Why

 • Megjelenési dátum: 2020.08.27
 • Kiadó: Xbox Game Studios
 • Fejlesztő: DONTNOD Entertainment
 • Stílus: kalandjáték

 • Normál nehézségi szinten: 9 óra
 • Extrákkal történő végigjátszás: 11 óra
  • Nyomasztó hangulat.
  • Mesés alaszkai táj.
  • Feszes, érzelmes történet.
  • Hamar lelövik a nagy titkot, innentől viszont túl sok izgalom nem marad a játékban.
  • A szinkron lehetett volna jobb.
  • döntéseink hatása a cselekményre minimális.

  Érdekes, értékes, de kissé megfontolt tempóban haladó játék lett a Tell Me Why az első epizód alapján. Reméljük, csak fokozódik majd a nyomozás fordulatszáma, vagy ha mégsem, mélyül majd a misztikum. Családi drámákból és a nyomasztó emberi kapcsolatokból ugyanis van elég a való világban is… Tovább a cikkhez…
  78bb60d04276b735f7d354597f5ac473e3fbaa9b_full.jpg

  gamer365.hu

  Értékeljetek ti is!
  7/101 értékelés

  A játék első etapja nyögvenyelős tempója, és kevés játékmenete ellenére kíváncsivá és bizakodóvá tehet a folytatással kapcsolatban, amennyiben képes vagy befogadni a főszereplők alapproblémáit, és érdekel a sorsuk. A Tell Me Why-ból még bármi lehet: amennyire izgalmas Alyson és Tyler nyomozása, úgy el is lehet rontani az egészet átgondolatlan, vagy éppen unalmas folytatással. Egy biztos: a tempónak muszáj lesz pörögnie a második, és a lezáró harmadik részre! Reméljük, hogy a lötyögős alapozás csak a kezdet, és az igazi nagybetűs gyomrosok csak most jönnek, valamint azt is, hogy a mellékkarakterek nem szürkülnek bele a cselekménybe. Minden hibája ellenére várjuk a folytatást! Tovább a cikkhez…
  index.png

  IGN.hu

  A keserédes, melankolikus Tell Me Why az ideálisnál egy fokkal komótosabb tempóban jut el a végkifejletig, amely egyes kérdéseket szándékosan megválaszolatlanul hagy és kioszt néhány érzelmi gyomrost, de már nem üt akkorát, mint annak idején a Life is Strange. Bizonyára sosem válik ahhoz hasonló kultjátékká, de példás érettséggel kezeli a legkényesebb témákat is a megbocsátás képességétől a pánikbetegségen át egészen addig a szándékig, hogy az ember ártani akarjon önmagának. Nem állítom, hogy kihagyhatatlan, sem pedig azt, hogy életed élményétől fosztanád meg magad, ha elkerülöd, de ha hiányzik már egy jól megírt, intimebb (értsd: kevés szereplős, kevés helyszínes, ezáltal személyesebb) kalandjáték, akkor ne is keresgélj tovább.
  Tovább a cikkhez…
  images.jpg

  gamestar.hu

  Szép, érdekes, helyenként igencsak megható, rejtélyeinek kibogozásában pedig abszolút helytálló kalandjáték lett a Tell Me Why, viszont kicsit ugyanazt érzem, mint a Life is Strange 2 esetében: tetszik a végeredmény, de nem nevezném újabb instant klasszikusnak. Még annak ellenére sem, hogy Tyler az első irányítható, érthető és átérezhető motivációkkal rendelkező transznemű központi karakter videojátékban, és hogy a Dontnod legalább annyira bátran mer beszélni erről a témáról, mint a mentális betegségekről.
  Tovább a cikkhez…
  1200x630wa.png

  pcguru.hu

  Hiába azonban a sok hasonlóság, a Tell Me Why elmarad a Life is Strange-től, különösen az első résztől. A karakterei, a főszereplőket leszámítva, nem kidolgozottak vagy emlékezetesek, a világa sem lesz olyan élő-lélegző, mint Arcadia Bay volt – bár ebbe valószínűleg belejátszik az is, hogy a csapatnak csupán három rész állt rendelkezésére. A sztori fő érzelmi vetülete, cselekménye minden további nélkül működik, és olykor viszonylag erős is tud lenni, de coming-of-age történetnek jobb, mint misztikusnak. Az ingadozó minőségű fejtörők, az egyszerű párbeszédek csorbítják a sztori varázsát, és mivel a döntéseink is a szokottnál kevésbé szólnak bele a végeredménybe, így újrajátszásra is kevésbé csábít a Dontnod korábbi alkotásainál.


  Tovább a cikkhez…

  unnamed.jpg

  gamekapocs.hu

  Eszembe sem jutott a Backstreet Boys egyik dalából idézni (holott ott az egyik sor pont a kérdéses játék címe), akkor elmondhatom, hogy a játék egy gyenge nyolcas, de én egy hetes számmal kezdődő értékelést adok a Tell Me Why-ra, ugyanis ez bár egy ritkább témát dolgoz fel (a transzszexualitás kérdéskörén túl az emlékezettel foglalkozik), nem hiszem, hogy ez olyan nagyon maradandó lesz. Ez nem teszi rosszá, viszont nem gondolom azt, hogy gyakran elő fogjuk venni, miután kétszer végigjátszottuk. PlayStation 4-re a játék nem érhető el, úgyhogy az Xbox One-on, illetve PC-n lehet csak a Dontnod játékát elérni. A nyitottabban gondolkodóknak (direkt nem használok más kifejezést, mert akkor abból lenne probléma…) egy próbát megér, mert a Dontnod stílusának erős elemei többnyire reprezentáltak. Úgyhogy ez egy gyenge nyolcas, de semmi több.


  Tovább a cikkhez…

  theGeek-2.png

  thegeek.hu

  A Tell Me Why önmagában nézve egyáltalán nem rossz játék, pontosan azt a színvonalat képviseli, mint a Dontnod korábbi kalandjátékai. De mind közül most nyúltak eddig a legveszélyesebb témához. Olyan, kifejezetten felnőtteknek szóló kalandjátékot kaptunk, ami már csak azért is megérdemelne egy picit magasabb korhatárbesorolást, mert nem biztos, hogy a gyerekek érteni fogják, miről is van szó benne. Tovább a cikkhez…
  playdome-logo.jpg

  playdome.hu

  logo

  Kapcsolódó kritikák

  Half Life Alyx

  Half Life Alyx


  Értékelés: 95.0%

  Half Life Alyx

  Értékelés: 95.0%

  13 évet vártunk arra, hogy a Half-Life széria életjelet adjon magáról. Most egy akkora durranással tért vissza, amekkorát még a legnagyobb rajongók sem vártak.

  Divinity:Original Sin II

  Divinity:Original Sin II


  Értékelés: 94.7%

  Divinity:Original Sin II

  Értékelés: 94.7%

  Olykor nehéz megállapítani, hogy isteni sugallat vagy elmebaj ihlette-e az érzelmekben, drámában és akasztófahumorban egyaránt bővelkedő hőseposzt, amelynek szereplői többek közt beszélő csontvázak és hullaevő tündék, ahhoz azonban kétség sem fér, hogy a közösségi finanszírozásból elkészült játék szívvel-lélekkel, és a rajongók iránti maximális tisztelettel készült.

  Microsoft Flight Simulator

  Microsoft Flight Simulator


  Értékelés: 94.7%

  Microsoft Flight Simulator

  Értékelés: 94.7%

  A Microsoft termék, ami még a Windowsnál is régebbi.