GY.I.K

Mi az a huncritic és mi is az oldal célja, olvasó közönsége?

Nem tagadjuk és nehéz is lenne tagadni, hogy egy olyan kritika gyűjtő oldal létrehozása volt a cél, amelyből külföldön jó pár létezik jelenleg is. Gondolunk itt elsősorban a metacritic, rotten tomatoes és opencritic oldalakra. A fő célunk egy ezekhez hasonló oldal megalkotása volt, de kizárólag a magyar olvasókat célba véve. Azaz, ha valaki kíváncsi egy játék vagy film értékeléseire, minőségére, akkor ne kelljen neki ezer oldalt végignéznie, hanem a huncritic-en megtalál minden információt és ha kedvet kap, akkor tovább irányítjuk a többi médiára, online magazinra. Terveink szerint 2010-ig lesznek adatlapok a játékokhoz és filmekhez. A visszamenőleg történő feltöltés folyamatosan zajlik.

Miben tér el a huncritic a hasonló, külföldi társaitól?

Meghatároztunk 10-10 olyan értékelő médiát, online magazint, amelyek pontszámait figyelembe vesszük egy adott kategóriánál, alkategóriánál és mindig ezeket alkalmazzuk majd. A külföldi oldalaktól eltérően nagyobb hangsúlyt fektettünk a megjelenésnek, dizájnak, így az oldal nem kelti egy adatbázis hatását. Ezeken kívül van lehetőség minden adatlap esetében a hozzászólásra, beszélgetésre, vitára.

Milyen szempontok alapján lettek meghatározva az értékeléshez alapul vett médiák, online magazinok és mit jelentenek a pontszámok, értékelések?

Az admin csapattal összeülve és a szerkesztők véleményét is kikérve alakult ki az a 10-10 értékelésnél figyelembe vett média, online magazin, amelyeket az értékeléseknél és az idézeteknél is használunk. A kritériumok az alábbiak voltak: legyen aktív az oldal, legyen kellő tartalom visszamenőleg is, legyen értékelési rendszere és végül igényes kritikákat, teszteket tartalmazzon. Az értékeléseknél figyelembe vett oldalak eltérhetnek kategóriánként, azaz más médiák lettek alapul véve egy Multiplatform és egy Nintendo exkluzív játék esetében. Az értékeléseknél %-os rendszert alkalmazunk, így azon oldalaknál ahol pontszám van, ott átkonvertáltuk %-ba. (7.5-ös pontszám nálunk 75%) Minden játék vagy film esetében kialakul egy összpontszám, amely az igazi mértéket jelenti és megmutatja, hogy a magyar médiák alapján mennyit is ér. Fontos kiemelnünk, hogy a huncritic maximálisan tiszteletben tartja és becsüli a kritikákat megfogalmazó oldalakat, ezért itt csak idézetek és a pontszám található meg, a teljes cikkek, kritikák mindig a forrás oldalon olvashatóak el. (egyúttal reklámot biztosítunk a kritikai oldalaknak)

Milyen kategóriákkal foglalkozik a huncritic?

Jelenleg az alábbi kategóriák vannak: Multiplatform, (játék) Nintendo, (játék) Playstation, (játék) Xbox, (játék) PC, (játék) Filmek. A közeljövőben a fentiekhez újabb kategóriák csatlakozhatnak. Természetesen a kategóriák alkategóriákra is bonthatóak, úgy mint konkrét platform a játékok esetében vagy mondjuk a “romantikus” alkategória a filmeknél.

Mit jelent a Kritikáknál a “Kritikán kívül” kategória?

Ebbe a kategóriába olyan játékok vagy filmek adatlapja kerül, amelyek esetében nem található 3 db értékelés a magyar oldalakon. Ettől függetlenül, ha legalább 2 teszt készült már róla, akkor feltüntetjük őket, de értékelő dobozt nem kapnak.

Milyen egyéb lehetőségek, funkciók találhatóak még az oldalon?

Három dolgot emelnénk ki: az első a Megjelenések menüpont, ahol a közeli és távoli jövőben megjelenő játékokat és filmeket lehet látni, illetve keresni, szűrni, valamint kinyomtatni is az ezekkel kapcsolatos, kívánt információkat. A második dolog a TOPlisták menüpont, ahol mindig az aktuális, értékelések alapján meghatározott TOP10 játék, film látható kategóriánként és alkategóriánként. Minden év végén készül majd egy összegzés, eredményhirdetés, ezer alkategóriára lebontva, ahol ünnepélyesen kihirdetjük, hogy melyik játék vagy film lett az év legjobbja a magyar média (és a ti értékeléseitek) alapján az adott alkategóriában. Végül szeretnék említést tenni az adatlapok jobb oldalán látható TOP10 listáról, ahol kategóriáktól függetlenül láthatóak a legjobb játékok, filmek a médiák és a ti értékeléseitek alapján.

Hogyan tudok keresni és kategóriákra, platformokra szűrni?

Amennyiben egy konkrét játékra, filmre vagy kíváncsi, akkor a főoldalon jobb oldalt látható nagyítóra kattintva a szövegdobozba beírva a keresendő szót vagy szavakat, végül enter-t nyomva már is kidobja az általad keresett tartalmat, amennyiben ez a tartalom megtalálható az oldalunkon.
Ezzel szemben, ha bizonyos fő kategóriákra vagytok kíváncsiak, akkor a fő oldalon az Xbox, Playstation, Nintendo, PC, Filmekre kattintva listázásra kerülnek az adott, kapcsolódó tartalmak. Ha még tovább szeretnétek menni és az alkategóriákra vagytok kíváncsiak, akkor a játékok esetében a Kritikák menüpontra kattintva és a keresendő alkategóriát kiválasztva kerül listázásra a kívánt tartalom. A filmeknél a Filmek menüpontra kattintva kiválaszhatjuk a kívánt stílust.
Végül ha egy adott stílust keresünk, akkor bármelyik adatlapra kattintva, jobb oldalt, alul a “Kategóriáknál” kiválasztható a kívánt stílus. (pl. akciójátékok) Fontos, hogy itt csak 3 kapcsolódó elemet jelenít meg az oldal, a továbbiakért a “Még több”-re kell kattintani és így jelennek meg a továbbiak.

Milyen információkból épül fel egy játék vagy film adatlapja?

A kedvcsináló kép alatt az “Alap információk” láthatóak, amelyek a Megjelenési dátum, Kiadó, Fejlesztő és Stílus. A Játékidőnél a howlongtobeat oldalt vettük alapul. Az Alap információk alatt 3-3 pozitívum és negatívum kerül kiemelésre a játékhoz vagy filmhez. Ezen összefoglaló sorok más oldalak értékelő dobozában használt összegzésekből lettek átemelve.
Az adatlapon az idézetek következnek. A szerkesztők szubjektív döntése, hogy melyik médiából idéznek. Az idézet mellett feltüntetésre került az oldal neve, logója és link is, hogy a teljes kritika, teszt elolvasható legyen a forrás helyen.
Az idézetek mellett látható az értékelő doboz és az összponszám, valamint a ti értékeléseitek is. Következik egy youtube tesztvideó a játékok esetében, a filmeknél ezt egy kedvcsináló teszi ki. Végezetül az adatlap alján 3 db kapcsolódó adatlap látható és egy hozzászólási, társalgási lehetőség.

Hogyan tudok hozzászólni és elmondani a véleményem egy adott játékkal vagy filmmel kapcsolatban?

Minden adatlap alján található egy “Mondd el te is a véleményed a játékról, filmről”rész. Itt tudjátok elmondani a véleményeteket, vagy társalogni egymással. A hozzászólásokhoz a Disqus rendszert használjuk, mert vélhetően több oldalon is használtátok már és így mindenkinek van fiókja hozzá így nem szükséges regisztráció. Ha viszont még nincs disqus fiókod, akkor a Bejelentkezésnél létrehozhatsz magadnak egyet. A legutolsó 10 hozzászólás az adatlapok jobb oldalán, alul látható.

Hogyan tudok értékelni és ennek milyen jelentősége van?

Minden játék vagy film adatlapján az értékelő doboz alatt található egy “Értékeljetek ti is” rész, ahol 1-től 10-ig véleményt formálhattok az adott játékról vagy filmről. Ennek eredményeképpen egyrészt az adatlapon látható lesz, hogy mennyien szavaztak már az adott játékra vagy filmre, másrészt egy olvasói összpontszám is kialakításra kerül.
Mindezek mellett az adatlapokon jobb oldalt látható egy TOP10-es lista is, amely a ti értékeléseiteket tükrözi. És tovább fokozva az értékeléseitek jelentőségét, minden év végén, nem csak a médiák értékelése lesz összesítve, hanem az olvasói értékelések alapján is győzteseket hirdetünk kategóriánként.

Milyen fejlesztések, újdonságok várhatóak az oldalon a közeljövőben?

Mivel egy új oldal vagyunk, így természetesen a friss és régebbi, visszamenőleges értékelések összegyűjtése mellett próbáljuk még jobbá tenni az oldalt, új funkciókkal bővíteni. A kategóriák esetében tervben van a Könyvek, Android és Stadia platformokkal történő bővítés, illetve egy twitch rész is, ahol a magyar játékosok videói lennének. Ezeken kívül lesznek, lehetnek még funkcionális bővítések, újdonságok, illetve a Facebook oldalunkat is szeretnénk informatív, ötletes irányba vinni és ennek fényében kialakítani.

Hogyan lehetek szerkesztő az oldalon?

Amennyiben szeretnél a csapatunk és egy jó közösség tagja lenni, illetve szereted a játékokat vagy filmeket, akkor nálunk a helyed. Amit elvárunk a kívánt kategória szeretete mellett az a pontosság, megbízhatóság, heti fix 4-6 óra szabadidő és facebook fiók. Amit nyújtani tudunk az pedig egy jó közösség, egy nagy projekt része lehetsz, valamint idővel (!!!) anyagi kompenzáció is jár majd.
Az admin@huncritic.hu email címen veheted fel velünk a kapcsolatot és kérjük, hogy mesélj magadról pár mondatban, jelölj meg egy kategóriát, amivel dolgozni szeretnél és indokold meg, hogy miért ezt a kategóriát választottad. Ha szerencsés vagy és van szabad szerkesztői hely, akkor próbaidős időszakot adunk és megnézzük, hogy mennyire tudod segíteni az oldal működését, szerkesztését. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a csapatunkban.

logo